miércoles, 18 de noviembre de 2015

Fem turisme per Poblenou

Aquestes ultimes setmanes he fet  un projecte d'investigacio sobre Poblenou, el barri on visc. He après moltes coses i ha estat molt divertit. Poblenou es un barri amb molta historia i molts llocs interessants per visitar. Espero que us agradi la guia turistica que he fet!

martes, 6 de octubre de 2015

Les vacances




Ja he tornat de les vacances i torno a escriure al blog. M'ho he passat molt bé amb els meus pares i el meu germà. Aquest estiu he fet moltes coses divertides com:

  • Anar de viatge a la Cerdanya
  • Visitar moltes coses: un telecabina, un poliesportiu amb una pista de gel, ...
  • Visitar Ordino, la Massana i Sant Julià de Lorria.
  • Anar a la piscina i prendre el sol 
  • Una excursio a la muntanya
  • Anar al zoo 
  • Anar a la bolera.
  • Anar a sopar al Viena.
  • Excursio al Tibidabo
  • Passejar per la Cerdanya i per Barcelona.
  • Les festes de Poblenou 
  • El festival de Zumba   


Torno a començar el curs amb les piles ben carregades!




miércoles, 17 de junio de 2015

Aquestes vacances

Ja és estiu i s'apropen les vacances. Anire uns dies a la Cerdanya a descansar i divertir-me.

La Cerdanya és una comarca de Catalunya que està als Pirineus, al costat de França i d'Andorra. Té pocs habitants, uns 40000.




A la Cerdanya, antigament les persones treballaven en l'agricultura i la ramaderia. Avui hi ha menys pagesos i la majoria de persones treballen en hotels, turisme, a les estacions d'esquí, a la construcció, a les botigues, etc. 




És una comarca plena de petits pobles i amb moltes muntanyes i boscos, te uns paisatges naturals molt bonics. Puigcerdà és la capital de la Baixa Cerdanya i és el poble on viuen els meus cosins. Aquest estiu anire a visitar als meus cosins i tambe anire a veure alguns pobles de la Cerdanya. Una curiositat: al poble de Llívia hi ha la farmacia mes antiga d'Europa.


La farmàcia de Llívia

Puigcerdà

El clima de la Cerdanya és fred. Plou molt, sovint hi ha molts núvols i tot l'any hi ha tempestes. A l'hivern neva molt i glaça i a l'estiu les temperatures no són molt altes. A la Cerdanya podem anar a veure el riu Segre, que porta molta aigua i està enmig de les muntanyes i boscos. És una excursió divertida! També podem anar a passejar pel Parc Natural del Cadí Moixeró i passar un dia a la natura. 




Un plat típic de la Cerdanya és el Trinxat de la Cerdanya. També són típics els embotits. 



RECEPTA DEL TRINXAT DE LA CERDANYA

Ingredients

  • 3 patates
  • 150 gr de botifarra negra
  • 200 gr de cansalada grassa
  • dues fulles ben grans de col

Elaboració

Bullim la patata i la col en recipients separats. Ho escorrem tot i ens guardem l’aigua de tots dos bullits. Alhora, també s’ha de saltejar la botifarra negra, prèviament tallada a trossets. D’altra banda, coem la cansalada amb una mica d’oli de gira-sol a poc a poc perquè es vagi bufant la cotna.

Posem la col, la patata i la botifarra negra dins l’olla i ho anem xafant amb una escumadora. Hi hem d’anar afegint l’aigua que havíem reservat dels dos bullits i ho anem amanint fins que aconseguim el punt d’espessor que volem. Un cop ho tenim, amb una part de l’oli de la cansalada que hem fregit, amanim tot el conjunt. Si es vol, es pot passar el trinxat per la paella.

Si finalment volem que la cotna quedi més rossa i cruixent, la tornem a passar per la paella i llavors la posem damunt del trinxat. 

BON PROFIT!




jueves, 11 de junio de 2015

L'alimentació

Què és l'alimentació?

L'alimentacio es un proces que fem al llarg de tota la vida per obtenir els nutrients i l'energia que el nostre cos necessita per viure.

Quins nutrients necessitem?

Hi ha 5 grups de nutrients:

1) PROTEÏNES

- Serveixen per fabricar i regenerar els teixits del cos: els músculs, la pell, els teixits dels òrgans...

Hi ha aliments que són rics en proteines com, per exemple:

Carn, ous, peix, llet, formatge, iogurt, cigrons, llenties, soja, fruits secs, champinyons, alguns cereals, espinacs, coliflor, brocoli, cogombre, pebrot verd...



2) HIDRATS DE CARBONI

Els hidrats de carboni ens donen l'energia que necessita el cos per a funcionar.

Hi ha aliments molt rics en hidrats de carboni com, per exemple:

arros integral, farina integral, pa, cereals, patata, crispetes, blat, pasta integral i, també es troben en gairebé totes les fruites i verdures (remolatxa, pastanaga, esberginia, enciam, etc.)





3) GREIXOS

Els greixos serveixen per guardar energia de reserva, transportar les vitamines, per protegir els òrgans i ajuden a controlar la temperatura del cos.

Alguns aliments rics en greixos saludables son:

Ous, salmo, oli d'oliva, fruits secs (nous, ametlles, avellanes...), llavors (pipes, sesàm,...), olives, advocat, tonyina, sardines, ...

Hi ha aliments que porten greixos que no son bons pel cos i que hem d'intentar menjar-ne poc. Per exemple:

Embotits, fregits, galetes i pastes, carns amb molt greix, llet sencera, nata, mantega, patates fregides i aperitius, formatges grasos, pastissos, margarina, gelats...




4) VITAMINES 

Son substancies que el cos necessita per funcionar be i creixer. Hi ha vitamines de molts tipus pero hi ha 13 vitamines que son molt importants: 


  • Vitamina A: serveix per les dents, els ossos i pell. 
  • Vitamina Cserveix per a la vista, el colesterol, els ossos, els refredats  




  • Vitamina D: ajuda a augmentar les defenses i prevenir malalties, el creixement dels ossos i el calci.Per obtenir-la, cal prendre el sol uns minuts al dia perque els hi ha pocs aliments que la porten. 


  • Vitamina E: cuida la vista, el cor, la sang i protegeix de la falta de ferro (anemia). 

  • Vitamina K: ajuda a tenir una bona circulacio de la sang.


5) MINERALS

Són compostos quimics que es troben a l'aigua, a la terra i a les roques. el cos necessita 17 minerals diferents per funcionar be, alguns en grans quantitats i d'altres nomes en poca quantitat. 

Els minerals mes importants que el cos necessita en grans quantitats son:

* Potassi: controla l'aigua del cos i el moviment del cor. Porten potassi les fruites, les verdures, les lleguns i els fruits secs. 

* Sodi
serveix per controlar els líquids del cos com la orina o la suor. El sodi es troba a la sal i a molts altres aliments. Les fruites i les verdures son aliments baixos en sodi. No es bo menjar gaire sal. 

* Calci: és important per a mantenir els ossos i els músculs sans i també per tenir bona circulació de la sang. porten calci llet, formatges, iogurt, fruits secs i sesam.

* Fòsfor: forma part dels ossos i ajuda a les celules a fer les seves funcions. Es troba en aliments que porten proteïnes: carn, pollastre, ous, llet, formatge, iogurts, soja, llegums, fruits secs...

* Magnesi: ajuda al sistema nerviós i és calmant, ajuda a fer la digestió dels greixos i a eliminar els residus del cos. Es troba a cacao, soja, avena, blat, algunes verdures. 

El nostres cos també necessita petites quantitats d'altres minerals com: 

Ferro, fluor, iode, manganes, cobalt, coure, zinc, silici, niquel, crom, liti,...


ALTRES NUTRIENTS: 

L'AIGUA

L'aigua és un nutrient molt important per al bon funcionament del cos. L'aigua no ens aporta energia perque no te calories però ajuda al cos a transformar els nutrients i fer els processos necessaris per viure, aixi com per a que funcionin els organs. 
 Podem estar setmanes sense menjar pero nomes podem estar uns pocs dies sense beure. Necessitem hidratar-nos bé, sobretot quan fem esport o activitats físiques o si fa calor. Recomanen beure uns 2 litres d'aigua al dia. A l'estiu tmabé podem obtenir aigua d'algunes fruites com la síndria, el meló, els pressecs, les peres...

Cal evitar les begudes amb sucre o gas. També cal evitar les begudes amb alcohol, esl refrescos o els sucs de fruita envasats. Podem prendre infusions, sucs de fruita natural, aigua amb unes gotetes de llimona o de taronja, aigua amb unes fulles de menta...



LA FIBRA

La fibra és un nutrient que es troba en els aliments vegetals: fruites, verdures, cereals i llegums. El cos no pot digerir-la però la fibra ajuda a tenir una bona digestió dels aliments. Ajuda a que els intestins funcionin bé, manté el colesterol en un bon nivell, controla els nivells de sucre de la sang, ajuda a controlar la gana perquè menjar fibra fa que ens sentim mes tips i que no necessitem menjar tanta quantitat. 



LA PIRÀMIDE ALIMENTARIA


COM ÉS UN PLAT SA?


















miércoles, 6 de mayo de 2015

Per ser una mica més feliços


Hi ha algunes coses que podem fer per a ser una mica més feliços i tenir mes benestar, com per exemple:


  • Estimar-nos i estimar als altres.
  • no preocupar-nos, ocupar-nos dels problemes i buscar la millor solucio. 
  • somriure, riure i tenir sentit del humor.
  • menjar sa, equilibrat i en la quantitat justa.
  • ajudar als altres, escoltar-los i cuidar-los.
  • ser carinyosos, simpatics i bondadosos. 
  • tenir paciencia i estar tranquils.
  • Saber estar en silenci i calma.
  • Fer esport i activitats que ens agradin i ens diverteixin: ballar, dibuixar, riure, veure als amics, passejar per la platja, cantar, jugar,...
  • Dormir i descansar be 
  • Cuidar el nostre cos i la nostra ment-
  • Tenir una actitut positiva davant la vida.
  • Sé amables amb tothom.
  • Cuidar i estimar als amics, a la família i a les persones del nostre voltant.

lunes, 27 de abril de 2015

las emociones

Las emociones vienen de nosotros y son la forma que tenemos de responder a lo que sucede. Las emociones positivas (amor, felicidad, alegría, sorpresa) nos hacen sentir bien y las emociones negativas (tristeza, miedo, asco, enfado) no nos hacen sentir bienestar. Es importante escuchar y conocer nuestras emociones.


lunes, 6 de abril de 2015

La meva mona

Avui és el dia de la mona. Jo tambe he fet la meva mona.

És un pastis de vainilla de 3 pisos. Al pis de abaix he possat mermelada de pressec, al del mig Nutella i al de dalt caramel i fideus de xocolata. Tambe he possat uns Lacasitos per adornar. Al voltant he possat atmetlla crocanti enganxada amb Nutela. Finalment com a totes les mones, he possat unes plomes de colors i un ou i una gallina de xocolata blanca.

Esta bonissima!!!!

Zoo de Barcelona

El passat dijous vaig anar a visitar el Zoo de Barcelona amb l'Ivan, l'Erica, l'Ivet i la Judit. M'ho vaig passar molt be i vaig acabar molt cansada  pero vaig veure molts animals. Poso unes fotos que vaig fer als animals i un video dels dofins saltant:

DOFI

MONO

ELEFANT

LLEONS

GIRAFA

COCODRIL
RINOCERONTE

TIGRE

ZEBRA

HIPOPOTAM

En resum un dia molt guai! :)

miércoles, 25 de marzo de 2015

La mona de pascua

Mona tradicional

Dentro de unos días llegará la pascua. Es tradición comer la "Mona", un pastel decorado con huevos y figuras de chocolate y con plumas y pollitos. Este postre es típico de Cataluña, Valencia, Aragón, Murcia, Galicia y Castilla la Mancha. La Mona se come durante Semana Santa, el lunes de Pascua, para celebrar el final de la Cuaresma. Tradicionalmente, durante la Cuaresma no se comía carne, huevos ni leche y por eso, se celebra el final de la Cuaresma haciendo una comida en familia y comiendo la Mona.



La tradición de los huevos pintados o de chocolate se hace porque antes la gente guardaban los huevos durante la Cuaresma pintándolos con cera para que se conservaran. El lunes de Pascua, cuando terminaba la Cuaresma, se reunían y se regalaban los huevos pintados que llevaban en una cesta. En algunos lugares, los padres escondían huevos de chocolate en el jardín o en la casa y los niños los buscaban.


Aquí os dejo una receta de la Mona de pascua tradicional, que la disfruteis!

Ingredientes (2 monas grandes)

Masa madre
100 gramos harina de fuerza10 gramos de levadura fresca de panadero60 gramos de agua.
Masa Mona de Pascua
400-440 gramos de harina de fuerza10 gramos de levadura fresca de panadero3 huevos (para la masa)140 gramos de azúcar,80 gramos de aceite de oliva virgen extra1 limón (su piel rallada)15 gramos de agua de azahar (opcional)una pizca de sal.
Para decorar
1 huevo (para pintar)anises de colores (fideos en su defecto)azúcarhuevos (para cocer).

Elaboración

La noche anterior a la elaboración de la mona, prepara la masa madre, disuelve la levadura fresca en el agua tibia. Pon la harina en un bol e incorpora el agua con la levadura, une los ingredientes hasta tener una masa unida, no es necesario amasar mucho, sólo que los ingredientes se integren.
Para hacer la masa resulta muy cómodo disponer de una amasadora porque es muy pegajosa, pero si la haces a mano, te facilitará la labor untarte las manos con aceite de oliva, pero no al principio, cuando vayas a amasar o a dar forma a la mona de Pascua.
Pon en el recipiente apropiado (el de la amasadora o un cuenco amplio si la haces a mano) la harina, la levadura fresca frotándola con la yema de los dedos contra la harina hasta que se deshaga y se haya integrado, añade la masa madre, los huevos ligeramente batidos, el azúcar, el aceite de oliva, la piel de limón, el agua de azahar y la sal, amasa durante 6-8 minutos, hasta obtener un amasa homogénea y algo pegajosa. Dependiendo de la harina de fuerza que se utilice puede ser necesario añadir un poco más, cada harina tiene un grado de absorción.
Forma una bola con la masa y déjala en un lugar cálido (unos 20-23º C), sin corrientes de aire y cubierta con un paño, para que fermente aproximadamente durante una hora o hasta que doble su tamaño.
Llegado el momento, vuelca la masa en la mesa de trabajo engrasada con aceite de oliva, divídela en dos cortándola con unarasqueta de panadero o un cuchillo, nunca estirándola. De cada porción reserva un trocito de masa para los motivos decorativos. Forma una bola con cada porción de masa y realiza el agujero en el centro con los dedos (recuerda que tendrás que engrasar también las manos con aceite), abre el agujero bastante, pues con el levado y el horneado se cerrará.
Dispón cada masa una vez formada en una bandeja de horno cubierta con teflón o papel vegetal. Con la masa reservada, puedes hacer trenzas o los motivos decorativos que desees, es el momento de hacerlos. Cubre la masa con un paño mientras los haces y cuando estén puestos, vuelve a cubrir y dejar levar de nuevo durante una hora o hasta que doblen su volumen.
Los huevos para cocer los solemos poner a mitad de la fermentación, lávalos muy bien antes de ponerlos en la masa. Cuando esté a punto de que finalice el segundo levado, enciende el horno con calor arriba y abajo, a 175º C.
Antes de introducir la masa para hornear, píntala con el huevo batido, espolvorea un poco de azúcar y los anises de colores. Pon la bandeja del horno en la parte más baja y hornea la Mona de Pascua durante 15-20 minutos, hasta que la masa esté cocida y la superficie dorada (si ves que se dora muy pronto, puedes cubrirla con papel de aluminio.
Una vez hechas las Monas de Pascua caseras, déjalas enfriar sobre una rejilla y anímate a preparar otros dulces tradicionales del estilo, como el Panquemao o la Farinosa (fariná), cada vez te resultará más fácil y satisfactorio hacer dulces artesanos.



¡FELIZ SEMANA SANTA!

lunes, 23 de marzo de 2015

Mandalas

La palabra Mandala significa "Círculo" y representa el universo, todo lo que existe. Está formado por figuras y formas geométricas concéntricas, formando un círculo y se puede colorear o dibujar empezando desde el centro hacia afuera o al revé, de fuera al centro. Todo el mundo puede pintar y dibujar mandalas, grandes y pequeños. Podemos elegir los colores según nuestro estado de ánimo. Pintar mandalas nos da más paciencia, nos relaja y nos hace ser mas creativos.


Podéis pintar mandalas en internet en esta página: 

lunes, 2 de marzo de 2015

Feliz cumpleaños


Mañana es mi cumpleaños! 25 añitos! Y como me encantan los pasteles de chocolate, hoy os regalaré una receta de Brownie.






RECETA DE BROWNIE:

Ingredientes:
70 gramos de harina
220 gramos de azúcar
4 huevos 
220 gramos de mantequilla
120 gramos de chocolate para fundir con un mínimo del 70% de cacao.
Nueces peladas troceadas




INSTRUCCIONES:
1.- Precalentar el horno a 200 grados.
2.- Trocear el chocolate, lo ponemos en un bol y lo metemos en el microondas unos segundos hasta      que se haya derretido.
3.- Añadimos al chocolate fundido la mantequilla y removemos.
4.- Con un colador de malla fina filtraremos la harina para tamizarla. 
5.- Batimos los huevos y los mezclamos con la harina y el azucar. Mezclamos bien  hasta que        
     quede una pasta bien mezclada.
6.- A la masa, le añadimos el chocolate fundido con  la mantequilla y un puñado de nueces peladas        troceadas y volvemos a mezclar.
7.- Engrasamos un molde con mantequilla, echamos la masa del brownie en el molde y lo ponemos      al horno unos 20-25 minutos a 200ºC.
8.- Sacar del horno el brownie, dejar enfriar un poco y servir acompañado de una bola de helado o de      fresas.