jueves, 11 de junio de 2015

L'alimentació

Què és l'alimentació?

L'alimentacio es un proces que fem al llarg de tota la vida per obtenir els nutrients i l'energia que el nostre cos necessita per viure.

Quins nutrients necessitem?

Hi ha 5 grups de nutrients:

1) PROTEÏNES

- Serveixen per fabricar i regenerar els teixits del cos: els músculs, la pell, els teixits dels òrgans...

Hi ha aliments que són rics en proteines com, per exemple:

Carn, ous, peix, llet, formatge, iogurt, cigrons, llenties, soja, fruits secs, champinyons, alguns cereals, espinacs, coliflor, brocoli, cogombre, pebrot verd...



2) HIDRATS DE CARBONI

Els hidrats de carboni ens donen l'energia que necessita el cos per a funcionar.

Hi ha aliments molt rics en hidrats de carboni com, per exemple:

arros integral, farina integral, pa, cereals, patata, crispetes, blat, pasta integral i, també es troben en gairebé totes les fruites i verdures (remolatxa, pastanaga, esberginia, enciam, etc.)





3) GREIXOS

Els greixos serveixen per guardar energia de reserva, transportar les vitamines, per protegir els òrgans i ajuden a controlar la temperatura del cos.

Alguns aliments rics en greixos saludables son:

Ous, salmo, oli d'oliva, fruits secs (nous, ametlles, avellanes...), llavors (pipes, sesàm,...), olives, advocat, tonyina, sardines, ...

Hi ha aliments que porten greixos que no son bons pel cos i que hem d'intentar menjar-ne poc. Per exemple:

Embotits, fregits, galetes i pastes, carns amb molt greix, llet sencera, nata, mantega, patates fregides i aperitius, formatges grasos, pastissos, margarina, gelats...




4) VITAMINES 

Son substancies que el cos necessita per funcionar be i creixer. Hi ha vitamines de molts tipus pero hi ha 13 vitamines que son molt importants: 


  • Vitamina A: serveix per les dents, els ossos i pell. 
  • Vitamina Cserveix per a la vista, el colesterol, els ossos, els refredats  




  • Vitamina D: ajuda a augmentar les defenses i prevenir malalties, el creixement dels ossos i el calci.Per obtenir-la, cal prendre el sol uns minuts al dia perque els hi ha pocs aliments que la porten. 


  • Vitamina E: cuida la vista, el cor, la sang i protegeix de la falta de ferro (anemia). 

  • Vitamina K: ajuda a tenir una bona circulacio de la sang.


5) MINERALS

Són compostos quimics que es troben a l'aigua, a la terra i a les roques. el cos necessita 17 minerals diferents per funcionar be, alguns en grans quantitats i d'altres nomes en poca quantitat. 

Els minerals mes importants que el cos necessita en grans quantitats son:

* Potassi: controla l'aigua del cos i el moviment del cor. Porten potassi les fruites, les verdures, les lleguns i els fruits secs. 

* Sodi
serveix per controlar els líquids del cos com la orina o la suor. El sodi es troba a la sal i a molts altres aliments. Les fruites i les verdures son aliments baixos en sodi. No es bo menjar gaire sal. 

* Calci: és important per a mantenir els ossos i els músculs sans i també per tenir bona circulació de la sang. porten calci llet, formatges, iogurt, fruits secs i sesam.

* Fòsfor: forma part dels ossos i ajuda a les celules a fer les seves funcions. Es troba en aliments que porten proteïnes: carn, pollastre, ous, llet, formatge, iogurts, soja, llegums, fruits secs...

* Magnesi: ajuda al sistema nerviós i és calmant, ajuda a fer la digestió dels greixos i a eliminar els residus del cos. Es troba a cacao, soja, avena, blat, algunes verdures. 

El nostres cos també necessita petites quantitats d'altres minerals com: 

Ferro, fluor, iode, manganes, cobalt, coure, zinc, silici, niquel, crom, liti,...


ALTRES NUTRIENTS: 

L'AIGUA

L'aigua és un nutrient molt important per al bon funcionament del cos. L'aigua no ens aporta energia perque no te calories però ajuda al cos a transformar els nutrients i fer els processos necessaris per viure, aixi com per a que funcionin els organs. 
 Podem estar setmanes sense menjar pero nomes podem estar uns pocs dies sense beure. Necessitem hidratar-nos bé, sobretot quan fem esport o activitats físiques o si fa calor. Recomanen beure uns 2 litres d'aigua al dia. A l'estiu tmabé podem obtenir aigua d'algunes fruites com la síndria, el meló, els pressecs, les peres...

Cal evitar les begudes amb sucre o gas. També cal evitar les begudes amb alcohol, esl refrescos o els sucs de fruita envasats. Podem prendre infusions, sucs de fruita natural, aigua amb unes gotetes de llimona o de taronja, aigua amb unes fulles de menta...



LA FIBRA

La fibra és un nutrient que es troba en els aliments vegetals: fruites, verdures, cereals i llegums. El cos no pot digerir-la però la fibra ajuda a tenir una bona digestió dels aliments. Ajuda a que els intestins funcionin bé, manté el colesterol en un bon nivell, controla els nivells de sucre de la sang, ajuda a controlar la gana perquè menjar fibra fa que ens sentim mes tips i que no necessitem menjar tanta quantitat. 



LA PIRÀMIDE ALIMENTARIA


COM ÉS UN PLAT SA?


















2 comentarios:

  1. Este tema de la nutrición tan amplio y difícil lo habéis realizado de forma sencilla y amena que simplemente leyéndolo con un poco de atención se puede entender y memorizar con una cierta facilidad. Gracias
    Anna

    ResponderEliminar
  2. Este tema de la nutrición tan amplio y difícil lo habéis realizado de forma sencilla y amena que simplemente leyéndolo con un poco de atención se puede entender y memorizar con una cierta facilidad. Gracias
    Anna

    ResponderEliminar