miércoles, 17 de junio de 2015

Aquestes vacances

Ja és estiu i s'apropen les vacances. Anire uns dies a la Cerdanya a descansar i divertir-me.

La Cerdanya és una comarca de Catalunya que està als Pirineus, al costat de França i d'Andorra. Té pocs habitants, uns 40000.




A la Cerdanya, antigament les persones treballaven en l'agricultura i la ramaderia. Avui hi ha menys pagesos i la majoria de persones treballen en hotels, turisme, a les estacions d'esquí, a la construcció, a les botigues, etc. 




És una comarca plena de petits pobles i amb moltes muntanyes i boscos, te uns paisatges naturals molt bonics. Puigcerdà és la capital de la Baixa Cerdanya i és el poble on viuen els meus cosins. Aquest estiu anire a visitar als meus cosins i tambe anire a veure alguns pobles de la Cerdanya. Una curiositat: al poble de Llívia hi ha la farmacia mes antiga d'Europa.


La farmàcia de Llívia

Puigcerdà

El clima de la Cerdanya és fred. Plou molt, sovint hi ha molts núvols i tot l'any hi ha tempestes. A l'hivern neva molt i glaça i a l'estiu les temperatures no són molt altes. A la Cerdanya podem anar a veure el riu Segre, que porta molta aigua i està enmig de les muntanyes i boscos. És una excursió divertida! També podem anar a passejar pel Parc Natural del Cadí Moixeró i passar un dia a la natura. 




Un plat típic de la Cerdanya és el Trinxat de la Cerdanya. També són típics els embotits. 



RECEPTA DEL TRINXAT DE LA CERDANYA

Ingredients

  • 3 patates
  • 150 gr de botifarra negra
  • 200 gr de cansalada grassa
  • dues fulles ben grans de col

Elaboració

Bullim la patata i la col en recipients separats. Ho escorrem tot i ens guardem l’aigua de tots dos bullits. Alhora, també s’ha de saltejar la botifarra negra, prèviament tallada a trossets. D’altra banda, coem la cansalada amb una mica d’oli de gira-sol a poc a poc perquè es vagi bufant la cotna.

Posem la col, la patata i la botifarra negra dins l’olla i ho anem xafant amb una escumadora. Hi hem d’anar afegint l’aigua que havíem reservat dels dos bullits i ho anem amanint fins que aconseguim el punt d’espessor que volem. Un cop ho tenim, amb una part de l’oli de la cansalada que hem fregit, amanim tot el conjunt. Si es vol, es pot passar el trinxat per la paella.

Si finalment volem que la cotna quedi més rossa i cruixent, la tornem a passar per la paella i llavors la posem damunt del trinxat. 

BON PROFIT!




jueves, 11 de junio de 2015

L'alimentació

Què és l'alimentació?

L'alimentacio es un proces que fem al llarg de tota la vida per obtenir els nutrients i l'energia que el nostre cos necessita per viure.

Quins nutrients necessitem?

Hi ha 5 grups de nutrients:

1) PROTEÏNES

- Serveixen per fabricar i regenerar els teixits del cos: els músculs, la pell, els teixits dels òrgans...

Hi ha aliments que són rics en proteines com, per exemple:

Carn, ous, peix, llet, formatge, iogurt, cigrons, llenties, soja, fruits secs, champinyons, alguns cereals, espinacs, coliflor, brocoli, cogombre, pebrot verd...



2) HIDRATS DE CARBONI

Els hidrats de carboni ens donen l'energia que necessita el cos per a funcionar.

Hi ha aliments molt rics en hidrats de carboni com, per exemple:

arros integral, farina integral, pa, cereals, patata, crispetes, blat, pasta integral i, també es troben en gairebé totes les fruites i verdures (remolatxa, pastanaga, esberginia, enciam, etc.)





3) GREIXOS

Els greixos serveixen per guardar energia de reserva, transportar les vitamines, per protegir els òrgans i ajuden a controlar la temperatura del cos.

Alguns aliments rics en greixos saludables son:

Ous, salmo, oli d'oliva, fruits secs (nous, ametlles, avellanes...), llavors (pipes, sesàm,...), olives, advocat, tonyina, sardines, ...

Hi ha aliments que porten greixos que no son bons pel cos i que hem d'intentar menjar-ne poc. Per exemple:

Embotits, fregits, galetes i pastes, carns amb molt greix, llet sencera, nata, mantega, patates fregides i aperitius, formatges grasos, pastissos, margarina, gelats...




4) VITAMINES 

Son substancies que el cos necessita per funcionar be i creixer. Hi ha vitamines de molts tipus pero hi ha 13 vitamines que son molt importants: 


  • Vitamina A: serveix per les dents, els ossos i pell. 
  • Vitamina Cserveix per a la vista, el colesterol, els ossos, els refredats  




  • Vitamina D: ajuda a augmentar les defenses i prevenir malalties, el creixement dels ossos i el calci.Per obtenir-la, cal prendre el sol uns minuts al dia perque els hi ha pocs aliments que la porten. 


  • Vitamina E: cuida la vista, el cor, la sang i protegeix de la falta de ferro (anemia). 

  • Vitamina K: ajuda a tenir una bona circulacio de la sang.


5) MINERALS

Són compostos quimics que es troben a l'aigua, a la terra i a les roques. el cos necessita 17 minerals diferents per funcionar be, alguns en grans quantitats i d'altres nomes en poca quantitat. 

Els minerals mes importants que el cos necessita en grans quantitats son:

* Potassi: controla l'aigua del cos i el moviment del cor. Porten potassi les fruites, les verdures, les lleguns i els fruits secs. 

* Sodi
serveix per controlar els líquids del cos com la orina o la suor. El sodi es troba a la sal i a molts altres aliments. Les fruites i les verdures son aliments baixos en sodi. No es bo menjar gaire sal. 

* Calci: és important per a mantenir els ossos i els músculs sans i també per tenir bona circulació de la sang. porten calci llet, formatges, iogurt, fruits secs i sesam.

* Fòsfor: forma part dels ossos i ajuda a les celules a fer les seves funcions. Es troba en aliments que porten proteïnes: carn, pollastre, ous, llet, formatge, iogurts, soja, llegums, fruits secs...

* Magnesi: ajuda al sistema nerviós i és calmant, ajuda a fer la digestió dels greixos i a eliminar els residus del cos. Es troba a cacao, soja, avena, blat, algunes verdures. 

El nostres cos també necessita petites quantitats d'altres minerals com: 

Ferro, fluor, iode, manganes, cobalt, coure, zinc, silici, niquel, crom, liti,...


ALTRES NUTRIENTS: 

L'AIGUA

L'aigua és un nutrient molt important per al bon funcionament del cos. L'aigua no ens aporta energia perque no te calories però ajuda al cos a transformar els nutrients i fer els processos necessaris per viure, aixi com per a que funcionin els organs. 
 Podem estar setmanes sense menjar pero nomes podem estar uns pocs dies sense beure. Necessitem hidratar-nos bé, sobretot quan fem esport o activitats físiques o si fa calor. Recomanen beure uns 2 litres d'aigua al dia. A l'estiu tmabé podem obtenir aigua d'algunes fruites com la síndria, el meló, els pressecs, les peres...

Cal evitar les begudes amb sucre o gas. També cal evitar les begudes amb alcohol, esl refrescos o els sucs de fruita envasats. Podem prendre infusions, sucs de fruita natural, aigua amb unes gotetes de llimona o de taronja, aigua amb unes fulles de menta...



LA FIBRA

La fibra és un nutrient que es troba en els aliments vegetals: fruites, verdures, cereals i llegums. El cos no pot digerir-la però la fibra ajuda a tenir una bona digestió dels aliments. Ajuda a que els intestins funcionin bé, manté el colesterol en un bon nivell, controla els nivells de sucre de la sang, ajuda a controlar la gana perquè menjar fibra fa que ens sentim mes tips i que no necessitem menjar tanta quantitat. 



LA PIRÀMIDE ALIMENTARIA


COM ÉS UN PLAT SA?